A. Limbajul si comportamentul

A. Regulament privind limbajul si comportamentul

Membrii clubului, atunci cand sunt cel putin 2 impreuna, sau cand discuta cu beneficiarii sau membrii speciali:

1 – Sa nu se injure intre ei, sa nu injure beneficiari sau membrii speciali, sa nu injure uneltele, obiectele, situatiile create sau ori ce altceva care ar putea fi injurat, indiferent de situatie. Injuraturile sugerate prin vorbe neclare, printre dinti sau onomatopeice vor fi sanctionate ca si cum ar fi fost clare.

2 – Sa nu foloseasca in exprimare cuvinte vulgare, indiferent de context.

3 – Sa nu isi porecleasca colegii sau beneficiarii

4 – Sa nu foloseasca apelative nepoliticoase, altele decat numele, echipa, domnul ________, doamna _________, dumneavoastra (pentru beneficiar), tu(pt colegi), noi/voi/el/ea(pt colegi), dansul, dansa, dansii (pt colegi/parteneri). Sa acorde genul corect pentru acestea.

5- Sa nu ingane sau sa imite colegi sau beneficiari.

6 – Sa nu se strambe si/sau sa emita sunete onomatopeice care ar sugera handicapul de ori ce tip al unei persoane sau inferioritatea acesteia, sau incapacitatea acesteia de a intelege.

7 – Sa nu intrerupa in mod sistematic colegi, nelasandu-i sa se exprime.

8 – Sa nu cante, vocal sau prin percutie, manele, melodii populare, tiganesti sau versuri care ar putea face trimitere la o persoana prezenta, sau care ar putea deranja alt membru sau beneficiarul. Daca unui membru i se spune sa nu mai cante fie si de o singura persoana, acesta trebuie sa se conformeze si sa taca, indiferent de opinia altora.

9 – Sa nu isi modifice accentul imitand in mod voit persoane de etnie rroma sau ori ce alta etnie, sau imitand exprimarea altor persoane, membrii, beneficiari

10 – Sa nu tipe sau sa vorbeasca tare in mod inutil sau cand vrea sa transmita ceva unor persoane aflate aproape.

11 – Sa nu ameninte verbal, ca ii va face rau fizic sau de alta natura altui membru sau beneficiarului, lui sau apropiatiilor acestuia, direct sau indirect.

12 – Sa nu faca in mod repetat remarci de ori ce tip, mai ales negative sau observationale, concentrate asupra unei singure persoane prezente sau membra a clubului.

13 – Sa raspunda la intrebarile pertinente ale colegilor sau ale beneficiarului, sa nu intoarca spatele celor care ii adreseaza intrebari sau sa se prefaca, ca nu aude.

14 – Sa nu incearce sa faca glume colegilor folosind unelte, materiale de constructie, ascunderea acestora sau a bunurilor acestora.

15 – Sa nu loveasca colegi sau beneficiari.

16 – Sa nu bruscheze colegii, sa nu incerce sa forteze fizic pe altcineva sa-si schimbe pozitia, sa plece, sa vina, sa se aplece, sa stea pe jos, sa-l traga de maini, alta parte a corpului sau haine, sau sa-l impinga. Sa nu ameninte cu lovitura, prin limbajul corpului sau fizic, sau cu o unealta, alt membru sau beneficiarul.

17 – Sa incerce sa vorbeasca in mod calm, logic si la obiect, comunicarea pentru efectuarea lucrarii fiind prioritara in fata altor subiecte.

18 – Sa incerce sa stinga ori ce conflict in care sunt implicati ei sau alti membrii, care ar putea degenera de la stadiul de conflict de idei la injuraturi, amenintari, violenta, suparare.

19 – Sa nu scuipe. Sa nu isi sufle nasul pe jos de fata cu altii.

20 – Sa nu manance seminte (cu coaja, de floarea soarelui sau de dovleac)

21(A) – Sa nu consume bauturi alcoolice deloc inainte sa-si termine total treaba cu scule electrice sau la inaltime. Sa nu consume mai mult alcool de echivalentul unei beri 5% de 500ml la o masa corporala de 75kg la sub 6 ore inaintea executiei oricarui tip de lucrare. In cazul in care membrul a consumat alcool mai mult de atat, liderul echipei poate decide pe proprie raspundere daca respectivul membru poate ajuta echipa sa care materiale, sa dea materiale la mana sau alte operatii de muncitor necalificat care il tin la 2m distanta de locul de lucru si nu il pot pune in pericol.

21(B) – Este de responsabilitatea oricarui membru sa observe daca un membru pare sa fi consumat bauturi alcoolice, sa alerteze liderul echipei daca echipa este inregistrata, si sa ia toate masurile de a il impiedica pe membrul care pare a fi consumat bauturi alcoolice sa lucreze cu scule de ori ce tip.

22 – Sa nu fumeze marihuana sau ori ce amestec de ierburi sau substante cu efect fie si slab halucinogen inainte de lucrare, in timpul lucrarii sau dupa, de fata cu alti membrii. Sa nu isi administreze nici un fel de stupefiant, etnobotanic sau alt drog interzis in farmacii.

Sanctiuni pentru abateri grave:

– Pentru abatere de la punctul 15 din care rezulta urme vizibile, vanatai, rani, leziuni interne sau externe sau pierderea cunostintei victimei, sanctiunea la nivelul clubului este excluderea definitiva din club, fara posibilitatea reinscrierii in urmatorii 5 ani.

– Pentru abatere de la punctul 15 in celelalte cazuri, sanctiunea este suspendarea timp de 6 luni.

– Pentru abatere de la punctul 22, sanctiunea este excluderea din club, fara posibilitatea reinscrierii in urmatorii 5 ani.

Sanctiuni si penalizari pentru restul abaterilor:

Pentru restul abaterilor comportamentale, sanctiunile sunt descrise in tabelul de mai jos:

Nr penalizare 1 2 3 4
Penalizare Pierde o stea la alegere Pierde o stea la alegere de la o abilitate cotata cu o stea mai putin decat cea mai bine cotata abilitate. (poate alege daca sunt mai multe la egalitate) Pierde o stea de la abilitatea de executie cea mai bine cotata.(poate alege care daca sunt mai multe la egalitate) Suspendare 1 luna. Nu are voie sa se prezinte cu echipa si nici cu alta echipa la lucrari, nu voteaza in echipa, echipa poate decide sa-l excluda si sa inscrie alt membru.
pentru abatere conform nr din lista de mai sus 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 18 1, 14, 19, 20, 21(B) 11 16, 21(A)